Zseniális anti-társasjáték, ami felér egy töriórával

2016. december 12. - Kontent

Nem túlzás, hogy a Sorban állás az egyik legfurcsább játék, amit valaha láttam. A külsejével például meg sem próbálja felhívni magára a figyelmet, szinte lehetetlen kiszúrni az élénk színekben pompázó játékok között. A koncepció pedig még ennél is meglepőbb.

sorban_1.jpg

Egy oktatási célú játékról, érdekes időutazásról van szó ugyanis. Már a szüleink megsárgult füzeteire hajazó Használati utasítás legelején tájékoztatnak, hogy "a doboz felnyitásának pillanatával a 80-as évek Lengyelországába csöppentünk", és az "álmaink megvalósítása szorosan összefügg azzal, milyen árut szállítanak éppen az üzletekbe."

Kommunista monopoly

Valószínűleg el kell majd magyarázni a gyereknek, hogy nem mindig volt természetes az, hogy tele voltak az üzletek polcai. Szerencsére én is csak a szüleim és a nagyszüleim történeteiből sejtem, hogy milyen volt, amikor nem lehetett kapni alapvető termékeket, ma a gyerekeknek pedig maximum a mozi jegypénztárában kell komolyabban sorban állnia. A Használati utasítás végén egy hosszabb olvasmányt is találunk arról, milyen kálvária volt a legegyszerűbb dolog beszerzése is a Lengyel Köztársaságban, amikor az ellátópiac összeomlott, az áruhiány állandó volt, a hús, a sajt és a csoki szinte luxuscikknek számított. Az emberek előbb beálltak a sorba, és csak utána kérdezték meg a többieket, hogy "mit hoztak".

sorban_6.jpg

Aki esetleg nem tudja magát kellőképpen beleélni a sztoriba, annak ott vannak mankónak a füzetet illusztráló szépiás képek, a hálós szatyrokkal sorban álló, usankás emberek, akik nagyjából már beletörődtek a sorsukba (vagy pontosan tudják, hol és hogyan lehet ügyeskedni). A társasjáték - amin a "Nemzeti Emlékezet Intézete" logó is látható, valójában a néhány évtizeddel ezelőtti kőkemény valóságot képezi le. Gyorsan meg is kapta a "kommunista Monopoly" jelzőt. A különbség annyi, hogy a piacgazdaság szabályai helyett itt azt kell tudni, hogyan kell kijátszani a rendszert.

A bevásárlás, mint küldetés

A színvilág szándékosan komor, a kártyán szereplő figurák pedig egyáltalán nem szimpatikusak (de vajon ki rajong az elé tolakodó sorszomszédjáért). A dizájn egy cseppet sem szívderítő, és éppen ezért zseniális az egész. A játék menete a leírás alapján kissé bonyolultnak tűnhet, de a gyakorlatban nem az: egy ötfős család különböző tagjaival kell jelen lenni az üzleteknél, a trafikban, az élelmiszerboltban, a bútoráruházban, stb., és be kell szerezni a kártyáinkon szereplő árucikkeket. És ahogy anno Lengyelországban, ez egy igazi küldetés, mivel nem tudjuk, mi van a boltban, amikor beállunk a sorba, és bármikor meghiúsíthatja a vásárlást egy pult alól kiadott áru, egy kismama, egy spekuláns, vagy egy másik játékos az ún. "tolakodós kártyák" segítségével. Az sem biztos, hogy azt kapjuk, amire tényleg szükségünk van - még szerencse, hogy el lehet cserélni a "bazárban", ami már ugye a fekete piac világa. A játék egyébként addig tart, amíg valaki összeszedi a listáján szereplő összes árucikket.

sorban_2.jpg

A készítők (magyarra átültetők) arra is figyeltek, hogy korabeli magyar árukért folyjon a küzdelem: nejloncsomagolású kristálycukor, bevonómasszás csoki, korabeli divatnak megfelelő ruhák vannak a megszerzendő javak között.

A játék egyébként nagyon sikeres, 2011-es első kiadása óta többször kellett újra legyártani. Ami a legmeglepőbb: nemcsak a volt keleti blokk országaiban rajonganak érte, még japán kiadása is létezik. Jó ellenpont lehet a csillámpónis-tabletes világban a gyereknek, de készüljünk fel, hogy sokat fog kérdezni  - hiszen neki ez a kor olyan, mint nekünk a 19. század.

Sorban állás társasjáték

sorbanallas640x360_1_1.png

A posztot a CTW Toys támogatta.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyok.blog.hu/api/trackback/id/tr5712034985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Circus 2016.12.12. 11:15:33

:)
Hoztak banánt!

AZ első társas régóta, amit meg akarok venni :D

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2016.12.12. 12:40:16

Ez nagyon érdekes. Én emlékszem még gyerekkoromból, nyolcvanas évekbeli állapotokra és nem emlékszem ilyen sorbanállásokra, hiánygazdaságra mint lengyeleknél... Nálunk nem ilyen állapotok voltak, nálunk gulyáskommunizmus volt. Lengyeleknél ott tényleg csóróság volt, lázadtak is többször miatta. Lengyelek ide jöttek árulni mindenfélét, ez volt a lengyelpiac.

Szóval ez magyar viszonylatban inkább egy történelmet-másító, hogy keményebben fogalmazzak, hamisító játék inkább, a nálunk fiatalabbaknak.

Gerardus A. Lodewijk 2016.12.12. 12:59:52

Mi az a Jaruzelski-szendvics?
Két kenyérjegy között egy húsjegy.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2016.12.12. 13:40:52

@Gerardus A. Lodewijk: Na látod, ezt én román szendvicsként ismertem eddig, de ezek szerint lengyelek felé is ment tőlünk a nagy fölényeskedés... :-(

Gerardus A. Lodewijk 2016.12.12. 17:23:47

@Sigismundus: Talán ez is az oka annak, hogy őket felfrissülésként érte a rendszerváltás, míg minket inkább csak hidegzuhanyként.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.12.12. 20:52:39

Érdekesnek tűnik.
A japán kiadás nem meglepő, arrafelé annyira kommunista mentalitás van, hogy kész csoda a konzervált császárság...

2016.12.13. 10:39:34

Játszottam annak idején élesben pont eleget, hogy ne vágyjak egy ilyenre.

Sanyi 32 2016.12.14. 10:27:55

Igen, más volt mint Lengyelország. 56 után nagyon vigyáztak mindig legyen mit enni.Az alapvető cikkek mindig kaphatóak voltak, de azért, ha banán lego stb érkezett a boltba hamar elfogytak. Azért egy kapitalista országhoz képest smafu volt a kínálat ,nem hiába jártak nyálat csorgatni rendszerbomlás idején Nickelsdorfba.
Sokat jártam gyerekkoromba Lengyelországban (apukám lengyel munkatársainál), néha az egyetlen cikk a boltban a puffasztott-rizs volt. Az NDK, és Csehszlovákia áruellátás szempontjából a Lengyel Magyar közé esett.
süti beállítások módosítása