4+1 érv gyermekünk hordozása mellett

2017. február 27. - Kontent

Hordozni? Én? Dehogy is! Hisz arra való a babakocsi. Meg amúgy is, a kis gerince és a vérkeringése...és biztos levegőt se kap rendesen abban az izében! Mielőtt megszületett volna a kisfiam, ilyen és ehhez hasonló gondolatok keringtek bennem a hordozás kapcsán, amik rögtön tova is tűntek, ahogy kicsit jobban beleástam magam - mind elméleti mind gyakorlati oldalon -  a témába.

1_4.jpg

Amiért jó szívvel ajánlom a hordozókendős vagy a hordozókendő alapú csatos hordozást (utóbbit leghamarabb önálló stabil üléstől):

1. Mert segíti a mozgásfejlődést

A hordozókendő szorosan simul a babára, anélkül, hogy szorítaná, úgy tudja csigolyáról csigolyára megtámasztani a gerincet, hogy nem akadályozza a csecsemőt a mozgásban.

A csípőfejlődésre kedvezően hat, mivel terpesz-guggoló tartásban a combcsont feje állandó nyomást gyakorol az ízületi vápára, amely így megfelelően fejlődik. Ennek tulajdonítható az, hogy a megfelelő hordozás alkalmas a csípőficam megelőzésére, sőt korrigálására is.

Tegyünk rövid kitérőt, hogy miért fontos a megfelelő hordozóeszköz kiválasztása és a hagyományos kenguru használatának milyen egészségügyi következményei lehetnek. A legjelentősebb ok, ami miatt nem ajánlják a kengurut, az az, hogy ebben a helyzetben két merev pánt közé van beültetve a kicsi, miközben ágyékrészen, combtőnél alulról megtámasztva lábai a levegőbe lógnak. Ebben a helyzetben nem valósul meg a „békatartás”, vagyis a babát nem támasztja alá az egyik térdhajlattól a másikig a hordozó, teljes súlyával a csípőrészre nehezedik a kicsi súlya. Ezen kívül mivel nem a mamához rögzítik a babát, mint a kendő alapú hordozás során, hanem a kenguru két tartólemezéhez, a baba gerince nem kap elég támasztékot, konkrétan ül a hordozóban és így nem tudja felvenni a gerince azt a bizonyos „C” alakot, ami neki ebben az időszakban a legoptimálisabb lenne.

Ortopédiai szempontból a kifelé hordozás is tiltólistás. Míg a hordozó személy felé fordulás az anyaméhben való léthez hasonlít, a gerinc görbülete is természetes, addig kifelé fordítva a gerinc benyomódik és a csípőnél sem alakítható ki a megfelelő pozíció. Kifejezetten káros a kisbabák fejlődése szempontjából, ha akár rövid ideig is, de teljes súllyal az ágyékrészre kénytelenek nehezedni. Válasszuk inkább a háton vagy csípőn történő hordozást, ha úgy látjuk, kisbabánk nézelődni szeretne, kifejezetten élvezik a vállunk fölötti kukucskálást.

3_4.jpg

2. Pillanatok alatt megnyugszik és elalszik benne a kisbaba.

Hol máshol lenne a legjobb a kicsinek születése után, mint szorosan a szülei közelében? Számára nagyon megnyugtató, ha ugyanúgy, mint az első 9 hónapban továbbra is közelről hallhatja lágy hangunkat, szívverésünket, légzésünk ritmusát, valamint érezheti bőrünk melegét és illatát. 

Mozgásunk álomba ringatja őket, pont úgy, mint ahogyan a várandósság alatt is tette. A rengeteg inger és ismeretlen helyzet mellett, amivel megszületésüket követően találkoznak, végre valami ismerős, valami meleg, puha és biztonságot adó helyzet. Nem is csoda, hogy ebben az állapotban minden kisbaba el tud lazulni, meg tud nyugodni. 

3. Mert praktikus és kényelmes

Hordozott babával sokkal könnyebb a tömegközlekedés, a járművekre való fel és leszállás, lépcsőzés. Kirándulásokkor is nagyon praktikus egy hordozókendő. Legyen szó erdei sétákról, vagy könnyed túraösvényekről- egy hordozott baba mindig remek útitárs az ilyen programok során.

Miközben gyermekünk folyton kézben szeretne lenni, nehéz a lakást is rendben tartani. Hordozás közben felszabadul a kezünk, szinte minden házimunka elvégezhető, miközben a kicsi is jól érzi magát a testünkön.

2_4.jpg

 4. Mert anyagilag is megéri

Se a hordozókendő se a kendő alapú csatos hordozó nem olcsó, de még mindig nagyjából negyedannyiba kerül, mint egy többfunkciós babakocsi. Arról nem is beszélve, hogy manapság rengeteg hurci klub működik, ahol jelképes összeg ellenében kölcsönzésre is van lehetőség. Ezeket a klubokat azért is érdemes felkeresni, mert szakavatott tanácsadók segítségével megtudhatjuk nekünk és kisbabánknak melyik hordozási forma a legkomfortosabb, megtanulhatjuk helyesen használni a hordozókat, miközben egy jó hangulatú közösség tagjaivá is válunk. Az online közösségi oldalakon is működnek tanácsadó csoportok, ahol biztonsággal feltehetjük kérdéseinket és megoszthatjuk élményeinket.

+1 mert annyira jó érzés, hogy

  • kiegészítjük egymást,
  • olyan közel vagyunk egymáshoz, hogy szinte egyszerre lélegzünk,
  • mindent együtt csinálunk, mindenben partnerek tudunk lenni,
  • így sokkal aktívabb résztvevője vagyok az életének,
  • együtt tudunk táncolni-tornázni, amitől az ő mozgása is látványosan fejlődik,
  • mindent lát, hall, érez a körülötte lévő világból.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyok.blog.hu/api/trackback/id/tr7112274809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elemeno Pé 2017.02.28. 06:53:25

Azt azért nem mondanám, hogy a hordozással megspórolható a babakocsi...

croc 2017.02.28. 07:55:53

ha nem veszel babakocsit, előbb utóbb vehetsz ugyanannyiért gyógyszert a porckorongsérvedre.....- nem vagyok hordozásellenes, sőt- de senkit nem ismerek, aki sokat hordozott és nem szívta meg nagyon a gerincével

Clamesa 2017.02.28. 15:15:03

Én azért nem hordoztam, mert 1. nem bírtam el órákon keresztül így a gyereket, már eleve 3,2-vel született és én kicsi vékonyka vagyok, nem tudtam volna több órás sétákra menni vele, meg is őrültem volna babakocsi nélkül, 2. Cipelem az összes dolgot a hátadon, ha elmész vele sétálni? Mármint, viszek tápszert, alátétet, ha leülnék, esernyőt magamnak, plüsst, textilpelenkát, legalább 5 sima pelenkát, váltásruhát. Nem is értem, hogy tudja valaki ezt lemenedzselni éveken át babakocsi nélkül. Még valamit nem értek, hogy megy étterembe/kávézóba? Úgy eszik, iszik, hogy a gyerek a mellkasán van? Ha meg már tud ülni a gyerek, mi van, ha valahol nincs etetőszék? (A mi babakocsink pl. asztal magasságú, többek között ezért is). Szóval, a férjem néha hordozta (néhány múzeumba és a bizonyos metrómegállókban mondjuk nem szabad/lehet babakocsival menni), de a mi életünket nagyon durván beszűkítette volna az állandó hordozás.

Csak azt tudom elképzelni, hogy csak ügyintézni megy ki és sosem jár el sehová a gyerekkel. Ami nem baj, csak mi nem így akartunk élni.