Elsőbe megy a gyerek? Indul az őrület!

2017. augusztus 28. - Kontent

Akinek van iskolás gyereke, jól tudja, hogy a nyár már augusztus közepétől részben az iskoláról szól. Legalábbis az előkészületekről, főleg, ha a gyermekünk még csak most lépi át először az iskola kapuját.

shutterstock_391205626.jpg



Ha elsőbe megy a gyerekünk, általában kapunk egy hosszú listát a leendő osztályfőnöktől, hogy mi mindent kell beszerezni. Nekünk szerencsénk volt: kaptunk a listához egy 20%-os kupont is a közeli papír-írószerbolt jóvoltából, ami enyhítette azt a szorongató érzést, amit a lista okozott. Nem is csak anyagilag lehet megterhelő az iskolai kellékek beszerzése, inkább az a baj, hogy a sok apróság között könnyen el lehet veszni, mert grafitceruzából is legalább négyféle kell, nem beszélve a rajzpapírok, kartonok színéről és vastagságáról. Könnyebbség lehet, ha megadja az ofő a kedvenc márkáját is, de az lehet, hogy az meg a pénztárcának fog fájni. A márkák között akár több száz forint különbség is előfordulhat, ha 2-3 vagy több gyereket indítunk iskolába az már tényleg megterhelő lehet.

Másodiktól "könnyebb" lesz?

Tapasztalataim szerint az augusztus közepi aggodalom évről évre enyhül, részben mert az első osztályban beküldött ollót, dobozokat és egyéb apróságokat nem kell minden évben újra megvenni, másrészt pedig követhetetlenné válik, hogy mi fogyott el, ki, kinek a színes papírját használta el, így már csak egy olyan e-mailt kapunk év közben, amiben néhány havonta újabb adag papírzsepit, kartont vagy ragasztót kér a tanár csak úgy a közösbe.

Így válasszunk iskolatáskát!

Az írószereken túl az iskolakezdés másik igen kérdéses velejárója az iskolatáska. Itt is főleg az első években kell odafigyelnünk, mert felső tagozatban már kevésbé számít mennyire ergonomikus a kialakítása, inkább a trend diktál – legalábbis, ha a gyereket is megkérdezzük. A netes rendelésnél érdemes körültekintőnek lenni, én például drágán (16900 forintért) vettem meg egy szuper márkás táskát, de élőben túl hosszúnak bizonyult, a gyerek medencecsontja alá ért. Inkább mérjünk le mindent kétszer, mielőtt a fizetés gombra kattintunk.

Elsős gyerekeknek kb. 35-41 centi hosszúságú táskát ajánlottak. Az árak tekintetében széles a paletta, 6-7.000 forinttól akár 30-40.000 forintig tart a skála, amennyiért táskát vásárolhatunk a gyermekünknek.

 

Ha ez megvan, akkor azt is mérlegeljük, hogy mit teszünk az iskolatáskába a tanszereken kívül. Ma már szinte minden modellnek van kulacstartója, vagy zsebe az uzsonna számára, de van, aki külön szereti vinni ezeket. Szerencsére a kiegészítőket megkaphatjuk a táskához passzoló mintázatban vagy színben is.

Mi kerüljön az uzsis dobozba?

Szerintem sok szülőnek - köztük nekem is - központi kérdés, hogy mit eszik-iszik a gyereke az iskolában töltött idő alatt. A legtöbb intézményben ugyan az "ebédbefizetés" tartalmazza a reggelit és uzsonnát is, ennek ellenére kevés olyan szülőt ismerek, aki ne tenne be még valami nasit az uzsis dobozba kiegészítésként, arra az esetre, ha gyermeke nem fogyasztaná el az iskolai kosztot, vagy azért, hogy még a játszóterezés, illetve edzés utánra is legyen nála valami harapnivaló.

csoport1.png

Nálam ilyenkor olyan előre csomagolt, nagyobb tételben beszerezhető, de azért egészséges ételek, italok jöhetnek szóba, mint a gyümölcsszelet, a gyümölcslé, magvak, ízesített kis dobozos tejek, csokik, kekszek. Igyekszem naponta más és más csemegét betenni, hogy változatos legyen - előnybe részesítve a biotermékeket.  

Le ne maradjon a miniszappan! 

Szintén elsősök esetében kérhetnek még egészségügyi csomagot, ami szappantartóból, pohárból és esetleg fogkefetartóból áll. Nálunk ez felesleges lenne, hisz fogat nem mosnak az iskolaidő alatt, jellemzően van szappanadagoló a wécékben, pohár helyett meg inkább a kulacs az általános. Sokkal okosabb, ha becsomagolunk egy kis neszesszerbe fertőtlenítő zselét vagy kendőt, sebtapaszt és papírzsepit.

Tesi és ünneplő cuccok

A lista még így sem teljes, mert az iskolakezdésnek van két olyan tétele, amit egész biztosan minden évben meg kell vásárolnunk: a tornacucc és az ünneplő, hiszen gyermekünk mérete évről évre, sőt az iskolás évek elején jellemzően hónapról-hónapra változik. A tornaruhák tárháza végtelen és csak az anyagiak vagy az iskolai előírások szabnak határt. A legkülönbözőbb tornadresszektől a laza short vagy jogging és poló kombinációig bármit választhatunk. Ha valamire érdemes kicsit jobban odafigyelni és akár nagyobb összeget kiadni az a tornacipő.

Az a tapasztalatom, hogy csak úgy, mint a tesi cuccnál, az ünneplőnél sem gyakori, hogy az iskola meghatározná annak szabásmintáját vagy anyagát. Általában annyi a kérés, hogy legyen felül fehér alul pedig sötét színű. Mivel ezekben a ruhákban viszonylag ritkán látjuk gyermekünket (évnyitó, évzáró és közben még két-három ünnep), ezért érdemes beszerzésükkor megnézni a különböző hipermarketeket, ahol tényleg olcsón megkaphatjuk őket. A plázákban található ruhaboltok gyerekosztályán is érdemes körülnézni, mert az iskolakezdést kedvezményes kuponokkal segítik és így trendi darabokhoz juthatunk 10-20%-al az eredeti ár alatt.

Mindezek beszerzésével el is megy a nyár utolsó két hete. Ott állunk könnyekkel küszködve az első iskolai napon, gyermekünk tetőtől talpig a tuti szettben, ceruzák, tollak színek szerint rendezve a tolltartóban. Amit ekkor még nem is sejtünk, az az, hogy ez a procedúra még csak a bemelegítés volt az iskolás hétköznapok forgatagához képest!

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyok.blog.hu/api/trackback/id/tr7712776554

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: InterIgor 2- Interjú Toljánné Várhegyi Erzsi nénivel, a korosztályos női válogatott támadójával 2017.08.28. 11:12:51

InterIgor: minden, ami a sportban érdekes. Villáminterjúk sztárjainkkal. Interjú Toljánné Várhegyi Erzsi nénivel, a korosztályos női válogatott támadójával Igor: Jónapot kívánok Erzsi néni! Kérem, meséljen a tegnapi portugálok elleni összecsapásról! ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szepipiktor 2017.08.28. 12:37:30

Sajnos mi magyarok még ezen a területen sem vagyunk képesek gondolkodni! Pedig még tetemes korrupciós pénz is lenyúlható lenne a hatalom oldalán, de nem, mi csak a 19. század...
A fejlett elekronika a gyerekeknél egy helyen (!!!) lehente hasznos, az elektronikus könyvek és interaktív tanayagok területén.
Egy papíralapú könyv digitalizálása egyszerű és olcsó, nálunk egy darab is fél év és sok százmillió...
A gyerekek egy olcsó tablettel megolhatnák az egészet, a suliban wifi, az összes háttréanyag a PRIVÁT felhőben, így mindenki azonnal megkap mindent, a gyerek nem kamuzhat, az értékelés lehet online, a beteg srác is haladhat.
Ezt elmarad országokban, mint Franciaország, felismerték. Ma egy másik elavult országban, mint az USA, a srácok már csak egy laptopot/netbookt visznek magukkal, és nem hátizsák meg százezer ceruza, toll, füzet és könyv.
Reggelig lehetne sorolni.
De mi még 25 kilót cipeltetünk a gyerekekkel, évente megveszünk mindent, és az okoseszközöket meg a legkárosabb célra (Facebook) adjuk a gyerekünknek.
Nem csak az oktatáspolitikánk zaza, a szülők nagy része is azt hiszi, ha az internacionalista, globalizált multivilág marketingjét segíti, akkor zseni gyereke lesz?
Nem az lesz! Jó estben diplomás, nyelvet beszélő agyhalott zombi! Kommunikációhiányos, antiszociális és magányos...
Mi még a hátizsáknál, a 25 kilónál, a hittannál és a klikknél tartunk...

blasiusii 2017.08.28. 12:47:56

Én a kétezres évek elején jártam az USÁ-ban gimnáziumba, ott az iskolából kölcsönözte mindenki a tankönyveket - ez két dolog miatt is hasznos volt:
- megtanította a gyerekeknek, hogy vigyázzanak a közös értékekre
- nem kellett minden családnak minden évben egy kisebb vagyont költenie tankönyvekre, mint itthon, hogy aztán a következő évben már ne legyen jó a kisebb gyereknek...
Itthon persze, mindent jobban tudunk, minek tanulnánk tőlük??

kvp 2017.08.28. 14:27:45

@blasiusii: Mondjuk ezt az iskolae a konyv es csak kolcsonzik a diakok otletet pont bevezettek nallunk is, hatalmas ellenkezes lett a vege, mert igy nem lehet minden egymas utani evfolyamnak eltero konyveket venni.

A tablet pedig jo otlet, a konyvek digitalizalasahoz es ingyenesse tetelehez viszont nem jarultak hozza a kiadok. Aztan amikor az allam ujakat iratott, amiknek a szerzoi joga es digitalis forras formatuma is az allamnal van akkor meg hatalmas ellenkezes volt, hogy lecsereltek a konyveket.

Akarhogy is nezzuk a korabbi piaci alapon mukodo tankonyvkiadok es az 1001 fele eltero tankonyvhoz ragaszkodo tanarokon bukott meg egyelore a tabletes rendszer altalanos bevezetese. Mar az egysegesitett online tanulmanyi nyilvantarto rendszer bevezeteset is eppen csak sikerult atnyomni es ott is sokan diktaturat kiabaltak.

A ket termekreklambol amit ami a cikk okat adja, csak annyit, hogy lehet hogy bio, de a gyerekeknek art, mert mindketto a nass kategoria, szoval jobb ha pl. vizkent valodi vizet visz a gyerek otthonrol is.

ps: Egyebkent az iskolatol fugg megeszik-e a gyerekek a kosztot. Anno altalanosban olyan rossz volt, hogy inkabb mindig hazamentem ebedelni. Gimnaziumban viszont jol foztek, koszonhetoen, hogy a konyha egy kozeli irodahaz 'menzajat' is ellatta es ugyanazt kaptuk mint ami a bankarok napi menuje volt (az olcsobbikat es onkiszolgalo modon, de akkor is rendes ettermi szintu etelt).
süti beállítások módosítása