Filmek, melyekben két lábbal tiporják a gyerekek jogait

2017. november 20. - Kontent

Ma, azaz november 20-án tartjuk a gyerekjogi világnapot. Így az ismert és kevésbé ismert filmeken keresztül mutatjuk be a gyerekek legalapvetőbb jogait - természetesen a teljesség igénye nélkül. A téma feldolgozásához Dr. Sós Márta családjogászt kérdeztük meg a hazai állapotokról.

uj_apertura_hu_f8.png

Minden gyermeknek joga van tanulni és iskolába járni,
minden gyermek egyenlő

Hogy a legkézenfekvőbb példával induljunk, Harry Potter árva, a nevelőszülei gyötrik, szolgasorban tartják, alig adnak neki enni, a bátyja kegyetlenkedik vele. Aztán még az iskolába sem engedik el.Esetében a varázslóvilág a segítségére siet.

 

A jogász szerint: Minden gyermeket azonos jogok illetnek meg, függetlenül attól, hogy milyen színű a bőre, milyen nemű, milyen vallást gyakorol, fogyatékkal él-e vagy sem. Ezt tükrözi az egyenlő bánásmód követelménye. Amennyiben egy gyermeket a fentiekben felsorolt valamely tulajdonságára tekintettel hátrányosan megkülönböztetnek, azt diszkriminációnak nevezzük.

A praxisomban eddig leginkább az oktatási szegregációval találkoztam, mely a roma gyerekeket érinti. Egy példánál maradva: egy vidéki település egyházi iskolájába alig néhány roma gyermek járhat, míg az állami iskolában 95 %-os a jelenlétük.

1959. november 20-án az ENSZ elfogadta a Gyermeki Jogok Nyilatkozatát, majd harminc évvel később ugyanezen a napon a Gyermekjogi Egyezményt, amely lefektette a világ minden gyermekét megillető alapvető jogokat.

Ezért november 20-a a Gyermekek Jogainak Világnapja. Célja, hogy felhívja a figyelmet a gyerekek helyzetére, és az alapjogokra, amelyeket minden államnak biztosítania kell számukra.Jelenleg 192 országban tesznek is ezért.

A világnaphoz minden évben számos esemény és program kapcsolódik világszerte.

A magyar UNICEF programjában idén az Index és az i2 is részt vállalt. Keresd az UNICEF Gyermekek Jogainak Világnapjához írt posztokat az Index és Index2 hasábajin!

Pozitív ellenpélda az Emlékezz a Titánokra: a fekete és a fehér fiúiskolákat összevonják, a focicsapat edzője Boon addig hajszolja a fiúkat, míg egységet csapattá nem kovácsolódnak.

d46c81_e9239c109fb24c528964fa7fc9c8c764_jpeg.png

 

Tilos a gyermekeket bántalmazni, minden gyermeknek joga van a szeretethez és a gondoskodáshoz, minden gyermeknek joga van játszani.


Ez a fiúk sorsa, melyben Toby az ’50-es évek végének Amerikájában púp a nevelőapja hátán. Dwight ezért arra gondol, hogy sportot űz Toby megleckéztetéséből, és szerencsétlenségére elég kreatív. A zsarnok férjétől és az egyedülléttől rettegő anyja inkább a homokba dugja a fejét. Toby próbál megfelelni az új elvárásoknak, de nem sok sikerrel. Kitörési kísérletei csak még rosszabbá teszik az életét, bár néha van egy-két elmés visszavágása. Végül egy üveg mustáron szakad el a cérna:


Kemény világ a profi sport, főleg Hajdu Szabolcs filmjében, ahol a tornászlegények lényegében mind Dwight nevelt fiai – bizonyos értelemben. A Fehér tenyér – bár a ’70-es években játszódik -, azt az utóbbi évtizedekig is lappangó hozzáállást mutatja be, hogy nevelő-nevelt közti alá-fölérendeltségi viszony kihasználása, kínzás, bántalmazás, kegyetlen bánásmód nevelő célzattal tulajdonképpen építő jellegű és normális. Nem az.

„Biztos csináltál valamit. Nem ütött meg csak úgy…” - mondja a főszereplő Miklós édesanyja.  Nézzük, mit csinált Miklós: 

Ennek az amerikai megfelelője a Whiplash: zenésznövendéket terrorizál a mester fölhatalmazva magát az atyai pofonra, megalázásra:  

Tilos a gyermekeket szexuálisan zaklatni

A Bíborszín a déli államokban játszódik, Celie 14 éves és a saját apja ejti teherbe még az 1900-as évek elején.  A Millennium-trilógia első részében, a Tetovált Lányt, Lisbeth-et zsarolja, szexuális szolgáltatásokra kényszeríti, majd megerőszakolja (a filmben kölcsönkenyér visszajárt) a felügyeletével megbízott gondnok.

Dolores Claiborne felfedezi, hogy valami nincs rendben a férje és a lánya kapcsolatában. A gyerek tagad, kiborul.

 A jogász szerint: „Nekem az utóbbi öt évben egy ilyen ügyem volt. De édesanyám általános iskolában tanít, őt már hallgatták ki hasonló ügyben - mint a gyermek tanítóját - tanúként. Sajnos sokszor el sem jut a feljelentésig, majd a nyomozás megindításáig egy ilyen ügy. Ezért nem igazán lehet pontos statisztikát mondani. De nálunk is létező "jelenség" – teszi hozzá. A gyerekek szégyellik, és nem mernek beszélni az ilyen történésekről. Főleg nem egy rendőr vagy igazságügyi pszichológus és pszichiáter szakértő előtt.”

feher-tenyer--51776.jpg

A gyermekeket nem lehet kitenni erőszaknak és háborúnak

Gyermekkatonák. Komona, a Háború sámánja – az azonos című filmben 12 éves kora óta harcol, szörnyű dolgokat látott és csinált, míg végül megszökött.

A Véres gyémántokban Solomon a családját akarja megmenteni, de a fiát nem éppen úgy találja, ahogy hagyta. A Sierra Leone-i polgárháborúban katonát „faragták belőle”.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyok.blog.hu/api/trackback/id/tr1413312293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deep State 2017.11.21. 16:48:21

A filmeknek nagy szerepük van a gyermekekkel szembeni zaklatási ügyekre való figyelemfelhívásban. Jó, hogy születnek ilyen alkotások.