Újév, tiszta év!

2017. január 10. - Kontent

Az év első napjait éljük. Még édes emlékként szánkban a diós bejgli íze, az érzés, hogy pár napig végre nem az ébresztőórára, hanem valaki hangjára ébredhettünk, és hogy végre minőségi időt tudtunk tölteni a családunkkal, barátainkkal. Jó ez az időszak, kipihentek és kisimultak vagyunk. Érezzük magunkban az energiát, hogy ebből az évből többet és jobbat fogunk tudni kihozni, mint az előzőből. Idén végre tényleg, de tényleg betartjuk az ilyenkor szokásos standard fogadalmainkat (mint pl. a fogyókúra elkezdése, káros szenvedélyek elhagyása, boltkórunk kikezelése, környezetünk rendszeres  rendbetétele). De minek is rögtön fejest ugrani a legmeredekebb elhatározásba (kinek, mi, nekem az áhított 36-os ruhaméret elérése)? Kezdjük az elején, környezetünk rendbetételével! Hiszen mindenki sokkal kellemesebben érzi magát egy rendezett, tiszta otthonban. 

1_1.jpg

First of all…

Selejtezzünk ki minden felesleges dolgot az otthonunkból. Tisztítsuk meg látványosan a környezetünket! A legapróbb dolgoktól kezdve, akár a bútorokig, váljunk meg mindentől, amit csak azért tartunk, mert:

A: anno jó volt valamire és

B: egyszer még jó lehet valamire.

Észre se fogod venni a hiányukat. Amit nem szeretnél kidobni, abból rendezz egy garázsvásárt baráti körön belül vagy hirdess meg mindent online! Hidd el igaz a mondás, hogy a mai világban már mindennek van vevője. 

Ha túl vagy a lomtalanításon, jöhet a kettes szint, a nagytakarítás. Ha nagyon nem érzel rá késztetést, hívhatsz szakembert, aki némi fizetség ellenében csillogóvá varázsolja az otthonodat. Az eszközöket általában ebben az esetben is Neked kell beszerezni, de a munka oroszlánrésze másra hárul. Van, aki nem szívesen bízza másra otthona rendbetételét, és bőven vannak, akik ezt az időt szívesebben töltik mással. Érdemes ajánlás útján keresni a segítséget, hiszen mégiscsak az otthonunkról van szó.

5_1.jpg

3+1 kulcskérdés, amennyiben mégis saját magunk veselkednénk neki a munkának

Mivel?

Írd össze milyen felszerelés kell hozzá, mi van meg belőle otthon és mit kell beszerezni. Általános alapcsomag: fertőtlenítőszer, felmosószer, vízkőoldó, ablaktisztító, zsíroldó, mikroszálas törlőkendők, papírtörlő. Érdemes abba a területbe befektetned egy hatékonyabb szerrel, amiért kevésbé rajongsz, így sokat tudsz könnyíteni a munkádon. Ár/érték arányban a dm márkás termékeket tudom ajánlani. Termékpalettájukon a bio háztartási szerektől kezdve a super gumikesztyűs erősségű tisztítókon át a kompakt kiszerelésig minden megtalálható, különböző árkategóriákban.

Mikor?

Ha összeállt a "kezdőcsomag", válassz ki 1 (+1) napot, mikor át tudod adni magad ennek a tevékenységnek és hajrá. Van, akinek pár óra is elég, de a legtöbb esetben ez a munka 1-2 napig is eltarthat. Mindenképp át kell gondolnod, hogy egyedül szeretnéd elvégezni a feladatokat, vagy esetleg bevonnád a család többi tagját is. Ebben az esetben készülj egy komolyabb motivációs csomaggal. Ritka az a 10 éves, aki pusztán a munka öröméért önként és dalolva végigporszívózza Neked a lakást. Ha jobban szereted egyedül végigcsinálni, a többieknek szervezz valamilyen programot, hogy mire befejezted, ne kelljen az egészet előről kezdened. Tegyél be közben egy jó kis zenei válogatást. Ha szoktál zenére futni az pont kellően fel fog pörgetni most is, és ami a legfontosabb (nem, nem az, hogy innentől senki nem lépheti át a küszöböt cipőben), jutalmazd meg magadat a végén valami jóleső aprósággal. Kinek mi esik jól, én biztos egy forró fürdőt választanék egy jó könyvvel...

Hogyan?

Ne feledjük, a takarítás fő szabálya, hogy fentről lefelé, és bentről kifelé takarítunk. Fontos az is, hogy takarítás közben/után szellőztessünk. A por kiszáll, míg a lakás megtelik friss levegővel. Portalanítás során érdemes egy kicsit alaposabbnak lenni. Húzzuk el a szekrényeket, szedjük le egyenként a polcról a könyveket, dísztárgyakat és azokat is töröljük le.

3_1.jpg

Az ablakpucolástól sem kell félni: mosószeres vízzel lemos, ablaktisztító szerrel befúj, végül egy száraz, tiszta ruhával vagy papírral szárazra töröl és már kész is! Ha pedig már itt tartunk, a függönyöket is érdemes leszedni és kimosni, hogy a bennük megült portól szintén megszabadítsuk a lakásunkat. Mosógépbe az ágyneműkkel, ágytakarókkal, díszpárnákkal, terítőkkel és az arra alkalmas szőnyegekkel is! Amit nem tudunk otthoni körülmények között tisztítani, azzal pedig irány a mosoda. 

Bátran pakoljuk ki a hűtőt, a spájzot és dobjuk ki a lejárt dolgokat, legyen szó fűszerekről, szószokról, vagy száraz élelmiszerekről. Következő lépésként olvasszuk le az üres hűtőt, majd ha minden víz kifolyt belőle, jöhet a fertőtlenítés, amit egyszerűen ecetes vagy szódabikarbónás vízzel is végezhetünk. A mikró, sütő, főzőlap takarítás külön feladat, de a megfelelő eszközzel gyorsan végezhetünk velük is. A konyharuhákról és egyéb textíliákról se feledkezzünk meg, ezek az ágyneműkkel együtt mehetnek a mosógépbe magas hőfokon.

4.jpg

A fürdőszoba az egész takarítás alatt komoly igénybevételnek van kitéve, ezért itt érdemes befejezni a mun­kát. Itt is mini lomtalanítással kell kezdenünk, a felesleges, lejárt kozmetikumokat selejtezzük ki először. A polcokat alaposan törölgessük le, majd jöhetnek a csempék, a csaptelepek, a zuhany tisztítása és vízkőtelenítése. Majd a kád, a zuhanytálca, a mosdókagylót, valamint a WC fertőtlenítése is. A törülközőket pedig a többi textíliához hasonlóan magas hőfokon szintén mossuk ki.

Ha mindennel kész vagyunk, lezárásként érdemes a helységekbe gyógynövényes antibakteriális levegőtisztítóval egy leheletnyit befújni (megszünteti az esetlegesen visszamaradt vegyszerillatot és kellemes, üde légkört biztosít a szobákban).

És most?

Élvezd a munkád gyümölcsét! Nézz körbe, légy büszke! Veregesd meg a vállald! Megcsináltad, gratulálunk!

A posztot a dm támogatta.

csoport_1_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyok.blog.hu/api/trackback/id/tr7312079893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása