Ezekkel a trükkökkel könnyen ráveheted a gyereket a fogmosásra

2019. március 06. - Farkasl

Nem kis kihívás rábírni a gyerekeket, hogy a fogmosás napi rutinját ne lógják el, és  megértsék: a fogaikra vigyázni kell. De nem kell pánikba esni, könnyen meghozhatjuk a kedvüket a fogtisztításhoz. Mutatjuk hogyan.

shutterstock_537866464.jpg

Dehát még csak tejfogai vannak!

Talán már kevésbé intenzíven, de azért még él a köztudatban az a tévhit, hogy a tejfogak védelme nem olyan lényeges, hiszen úgyis kihullanak. Az igazság azonban az, hogy a tejfogak állapota meghatározza a maradandó fogak egészségét. Vagyis, ahogy kinőnek az első fogak, el kell kezdeni a rendszeres tisztítást. Amíg egészen pici a gyerek, az ujjunk is megfelel a célnak, nem kell fogkefét használni.

1 éves kor körül viszont már vehetünk kifejezetten 1-2 éveseknek szánt fogkefét, az ilyen termékek puhábbak, így a kicsi nem tudja felsérteni velük az ínyét. Persze az sem mindegy, hogyan tisztítjuk a fogaikat: a szakemberek szerint a még önállótlan kicsik esetében a fognyakra 45 fokos szögben helyezett fogkefét körkörösen kell mozgatni, kívül belül. Vigyázat, oda-vissza ne sikáljuk csak a rágófogak felszínét, mert azzal felsérthetjük az ínyét, amivel egyrészt fájdalmat, másrészt rossz élményt okozunk neki.

Másfél éves kortól már fogkrémet is használhatunk, de  mindenképpen a gyermek korának megfelelőt vásároljunk. Eleinte csak kis adaggal mossuk a fogát, 2 éves kor után már borsónyit használhatunk, ekkor ugyanis már biztonságosan tud öblögetni és köpni. Ne hagyjuk, hogy egyedül bajlódjanak a fogkefével, mutassuk meg, hogyan kell csinálni, és kezdetben, kisiskolás korig, jobb, ha a szülők végzik a művelet nagy részét! Minden területtel legalább 30 másodpercet kell foglalkozni, így a fogmosás optimálisan úgy 2 percig fog tartani. Ennél több ne nagyon legyen, mert, ha túl sokáig mossuk a fogacskáikat, esélyes, hogy sérül az íny. Arra is figyeljünk, hogy a mosás ne legyen túl erős, de túl gyenge se!

De hogy érjük el, hogy ne kényszernek élje meg a fogmosást?

A gyerekeket a legkönnyebben játékos módon lehet rávenni a tanulásra, vagy arra, hogy magukévá tegyenek olyan feladatokat, amik egyébként nem feltétlen szórakoztatják őket. Így van ez a fogmosással is, ráadásul a “kedvcsináláshoz” már számos segédeszköz áll a rendelkezésünkre: ott vannak az ízesített gyerekfogkrémek, a kimondottan lurkókra tervezett fogkefék, mesék, dalok, sőt, léteznek applikációk is - kimondottan a fogmosáshoz fejlesztve.

Te is kitalálhatsz egy mesét

Hogy később természetes legyen a gyerekeknek a szájhigiénia, a legjobb, ha eleinte közös játékként vezetjük rá annak fontosságára. Kitalálhatunk egy mesét, mondhatjuk például azt, hogy a szájában valamilyen aprócska képzeletbeli lények élnek, akik ártani akarnak a fogaknak, és csak a fogmosással tehetünk ellenük. Persze nem kell szegény gyereket halálra ijeszteni, de az fontos, hogy megértessük vele: a fogmosás ellógása következményekkel jár. Ne spóroljunk a dicsérettel sem, mondjuk neki, milyen ügyes, amikor először mossa egyedül a fogát, vagy amikor épp nem vág le előtte egy hisztit.

Okos alkalmazás a fogakért

A mai gyerekek már pár éves korukban rutinosan nyomkodják a szüleik telefonját, úgyhogy nyugodtan használhatunk mobil applikációkat is. A Mágikus Disney Fogmosó időmérő appban például Némó, Jégvarázs, Star Wars, Marvel szuperhősök, Disney karakterekkel hoznak kedvet az alapos fogmosáshoz. Nincs más feladat, mint kiválasztani egy karaktert a gyereknek, ami a fogmosással kel életre. Az app méri az időt, ha a kicsi két percig mossa a fogát, egy meserészletet is végig nézhet, sőt egy albumba képeket is gyűjthet a kedvenc karakteréről.

disney-magic-timer-ss1.jpg

Fogynyűvő manó és társai

Nem mai találmány, hogy a felnőttek mesékkel, dalokkal próbálják meg rávenni a gyerekeket a fogmosásra, vagy egyéb feladatokra. Emlékezzünk csak az egyik jól ismert mesekönyvre - a Fognyűvő manócskára, amiben Nyalókás Gergő jól megszívja, amiért nem mos fogat, ellenben annál több cukorkát majszol el titokban lefekvés előtt. A könyv nem vesztett aktualitásából és népszerűségéből, a mai napig megtalálható a könyvesboltokban.
covers_40107.jpg

Ha ennél eggyel modernebbet szeretnénk, akkor itt van ez az online elérhető cuki rajzfilm, ami egyfelől a helyes fogmosásra tanít, másrészt azt is elmagyarázza, persze gyereknyelven, hogy mi történik az ember fogával, ha az ételmaradékok a fogak között maradnak.

És itt egy picivel hosszabb verzió, amiben főhősünk Tomi, a fogmosással ismerkedik:

A mondókák is segítenek!

Végezetül ne feledjük a jó öreg mondókákat se, amik nemcsak fogmosásra ösztönöznek, hanem egyben a memóriát is fejlesztik. Mutatunk két verziót, ezeket akár fogmosás közben is mondogathatjuk a kicsikkel.

Várfalvy Emőke:

Mondóka fogmosáshoz

Itt a kefe, itt a krém,

Gyere ide Kicsikém,

Húzzad szépen jobbra balra,

Szépen körözz, erre-arra,

Ne siess, légy alapos,

A fogkrém legyen jó habos!

Fent ügyesen, kívül belül,

Alul is mosd, az idő repül,

De még nincsen vége ám,

Mosd még tovább Kisbabám!

Kergesd el a manócskákat,

Kik megrágnák fogacskádat,

Seperd őket ki a szádból,

Szaladjanak tőled távol.

Hess Manócskák, hess hess hess,

A fogmosásnak vége lesz,

Hagy lássam csak,

Ügyes voltál,

Egy puszi a jutalom!

 

Patonai Gabriella:

A fogmosó mondóka

Kívül körkörösen, csir-burr-burr,

Belül kisöpröm, huss-huss-huss,

Kívül tiszta, belül szép,

Ahol rágok, ott kell még.

Határozottan, de nem erősen,

A fognyüvőket le is győztem!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyok.blog.hu/api/trackback/id/tr9014653393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.03.06. 12:48:44

A fognemmosó majom

Állatkertünk kicsi majma
Tegnap este fognemmosott!
Arra utalt, talán maj’ ma!,
S bámult rá a szomszéd kos ott.

Kis kos koszos fogát mosta,
S közben fagyit nyalt a majom.
Itt a reggel, s bizony most a
Kismajom bőg: „Nagy a bajom!

Oly nagy, mint a hegyi orom
Fölé emelt katedrális!
Földön fekszik tejfogsorom,
S számból ömlik rá a nyál is!”

Tanulság, kis orángután:
Kókuszdió, koviubi,
Mangó-shake és banán után
Mossál fogat, subidubi!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2011/10/fognemmoso-majom.html

rnz 2019.03.08. 11:11:42

Én a drasztikus, de hatátos módszert alkalmaztam: Szépen a gugli képkeresővel eléjük raktam tonnányi rothadó, fekete fogsort. Azóta ha lankad a kedv a fogmosáshoz, csak eszükbe kell juttatni, bár már az osztályukban is van olyan, akinek fekete a foga, pedig csak 6-7 évesekről beszélünk.
süti beállítások módosítása