Nem mindegy, milyen fogkefét használ a gyerek

2019. február 25. - Kontent

Amit gyerekkorban megtanulunk, az később hatással lesz egész felnőttkorunkra, így van ez a fog- és szájápolás körüli teendőkkel is. Nem véletlen, hogy a gyermekirodalomban és a különböző marketinges akciókban is rendszeresen visszatérő figurák a fogmanók és a fogtündérek, akik játékos formában segítenek megtanulni, hogyan kell helyesen fogat mosni. És mivel.

shutterstock_327637304.jpg

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fogkefét adunk a kezébe

Még akkor sem, ha az az elsődleges cél, hogy a gyerek megszeresse a fogmosást. Érthető, ha ezért hajlamosak vagyunk mindenféle színű és cuki fogkefét bevetni, figyelmen kívül hagyva néhány fontos tényezőt. Például azt, hogy a fogkefe elérje a fogsor lehető legnagyobb részét. Ebből soha ne engedjünk, még akkor se, ha a gyerek a cuki, de rosszabb minőségű csillámpónis fogkefe után hisztizik.

Az apróságoknak 12-13 éves korig vásárolhatunk direkt az ő igényeikre szabott gyermekfogkeféket is. Ezeket az eltérő méret mellett az is megkülönbözteti a felnőtteknek szánt termékektől, hogy puha, lekerekített végű sörtékkel rendelkeznek, így kímélik a fogínyt és az érzékeny fogakat is. A fokozott biztonság érdekében a legkisebbeknek gyártanak korong alakú nyéllel rendelkező fogkeféket is, így biztos, hogy nem nyelik le azokat. Ha pedig nem vagyunk biztosak abban, hogy jól mossa-e a fogát, szerezzünk be lepedék elszínező rágótablettát, így azonnal látjuk majd, hol végez félmunkát a fogkefe.

Amikor kezdenek önállósodni - úgy 5 éves kortól -, már érdemes megnézni a fogkefe szárát is: minél ügyesebben bánik a gyerek a fogkefével, annál vékonyabb markolatút vásároljuk neki.

Mi a helyzet az elektromos fogkefékkel?

A szakértők véleménye szerint az elektromos fogkefe megkönnyíti a fogmosást, főleg gyerekkorban, amikor a kicsik még a kézügyességükre sem számíthatnak annyira. Ráadásul az elektromos kütyük egy sor olyan plusszal is rendelkezhetnek, amelyek játékos módon segítenek megkedveltetni a kicsikkel a sokszor nyűgként jelentkező mindennapi fogmosást. Az újabb elektromos fogkefékbe már beépítenek olyan jelzőberendezéseket is, amelyek azonnal figyelmeztetnek, ha túl erősen rányomjuk a fogakra a sörtéket.

Bye-bye gyerekfogkefe

Felnőtt fogkefére majd csak a fogazat kicserélődése után tereljük át a gyerekeket (12 éves koruk körül). A váltás után elsősorban arra figyeljünk, és erre érzékenyítsük a gyereket is, hogy a fogkefe feje ne legyen ormótlanul nagy. A túl nagy fej ugyanis megnehezíti, hogy a hátsó fogakhoz is könnyedén hozzáférjünk.

Az íny védelme érdekében a sörte legyen puha, még akkor is, ha erős mozdulatokkal mosunk fogat, utóbbi egyébként egyáltalán nem tesz jót az ínyünknek. Médium fogkeféket, közepes sörtekeménységgel tehát csak akkor válasszunk, ha biztosak vagyunk fogmosási technikánkban, illetve hajlamosak vagyunk a fogkőképződésre is. Ezen kívül még fontos a lekerekített végű sörte, amely a kíméletes tisztaságért felelős.

Az sem mindegy, meddig használja a gyerek a fogkefét

A szakemberek egybehangzó véleménye szerint 3 havonta kell váltani az elnyűtt fogkeféket (elektromos fogkefék esetén: fogkefefejeket). Addigra a sörték megkopnak, baktériumok fészkelik be magukat a kefébe, amelyek az ínygyulladás mellett számtalan kellemetlen betegséget is okozhatnak. Sokan azt sem tudják, pedig nagyon fontos, hogy megfázás és torokfertőzés után is ki kell cserélnünk a fogkefét, hiszen mikrobák ragadhatnak bent a szálak között, amelyek tovább fertőzhetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyok.blog.hu/api/trackback/id/tr3714643226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása