Szabadtéri sportok gyerekekkel

2017. szeptember 27. - Kontent

Bár ősz van, kicsiknek és nagyoknak egyaránt kiváló testi-lelki feltöltődést jelenthet egy szabadban, aktívan eltöltött családi nap. A közös családi élmény pozitív hatásán túl, előny, hogy a gyerekekkel egészen kicsi kortól kezdve lehetőségünk van megszerettetni és a mindennapjaik részévé tenni a sportolást, ami mind rövid-, mind hosszútávon csak a javukra válik.

Kedvcsinálóként íme egy csokor személyes kedvenceimből.

1_7.jpg

1. Családi biciklizés

Személy szerint rajongok a biciklizésért. Előképzettséget, különösebb felszerelést nem igényel, nagyon jól átmozgat, miközben élvezem a friss levegőt, a természetet. Kicsikkel és nagyokkal egyaránt jó móka egy biciklitúra. Ha a gyerekek a mini korosztályba tartoznak, akkor egy jól megválasztott bicikliüléssel vagy utánfutóval rögtön aktív vagy passzív részesei lehetnek a programnak. Amennyiben már egy önállóan bicikliző nagyobbacska gyermekről van szó - ami lássuk be, némi kompromisszumra készteti a szülőt, ami az intenzitást illeti - nagyon szórakoztató és igazi családi élmény tud lenni egy közös tekerés a szabadban még akkor is, ha esetleg többször meg kell állni, vagy rövidebb távra tudunk csak tervezni.

2. Labdajátékok

galeria5.pngFotó: szalkisziget.hu

Összevetve a biciklizéssel, ahol talán több lehetőségünk van elmélyülni a gondolatainkban és belemerülni a környezetbe, a szórakoztató labdajátékok kifejezetten aktív jelenlétet igényelnek a résztvevőktől. Gyerekkorom meghatározó emlékei közé tartoznak a hatalmas családi röplabda meccsek, ahol semmi másra nem volt szükség csak egy ezer éves 4-5 méter hosszú hálóra vagy zsinegre, amit ki tudtunk feszíteni, egy akármilyen (kemény, puha, közepes, nagy) labdára és csapatonként 3-4-5 lelkes résztvevőre. Imádtuk. Mindenki együtt volt, együtt játszott. Aki épp nem, az szurkolt vagy falatozott, frissítőt vett magához, kifigyelte a többiek gyenge pontjait (5 évesen XD). Úgy szaladtak el a délelőttök, délutánok, hogy szinte észre se vettük, csak játszottunk és játszottunk és játszottunk. Ha a röplabda már elég volt, lejjebb tettük a hálót és lábtengóztunk, vagy teljesen leszereltük és fociztunk. Ez a fajta szerelem máig megmaradt: bármikor vevő vagyok egy jó labdajátékra. Bár fizikai igénybevételt igényel, a közösségben való aktív szórakozás mégis az egyik legjobb formája a mindennapokból való teljes kikapcsolásnak.

3. Futás, fogócska

3_6.jpg

Nos igen, a futás. Talán mintha pár éve újra fénykorát élné ez a teljes testre és szellemre ható sport. Kiskoromban a testnevelés órák kevésbé kedvelt feladatai közé tartoztak az iskolakörök és a 400-as futások. Talán erre is meg kell érni, saját tapasztalatom, hogy ha egyszer megkedveljük, utána szó szerint nehezen eresztjük. A kezdeti motivációra már nem emlékszem, de arra kristálytisztán, hogy milyen eufórikus érzés lett úrrá rajtam az első lefutott margitszigeti köröm után és ezt követően minden egyes alkalommal, mikor teljesíteni tudtam az aznapi kitűzött távot. Futni még mindig nem igazán szeretek, de az érzés, ami utána jön, az minden verejtékcseppet megér.

EBBŐL IS CSINÁLHATUNK CSALÁDI PROGRAMOT.

Versenyt futhatunk, fogócskázhatunk, mehetünk babakocsival is, ha a bambinónk még picurka, jöhet mellettünk futóbiciklin, ha már nagyobbacska, vihetjük a házi kedvencünket és pihenésképpen hosszabb-rövidebb ideig erősíthetünk a manapság egyre több helyen megtalálható kültéri sporteszközökön.

 4. Játszótéri ügyességi versenyek

Újra gyermeknek lenni - nekem ezt jelenti a játszótereken található eszközök felnőttfejjel történő használata (természetesen nem a gyerekek vagy az eszközök kárára!). De, ha épp semmi máshoz nincs kedvünk, mint játszóterezni a kicsikkel, és szívesen bekapcsolódnánk, vegyük elő a fantáziánkat és tekintsünk a játszótérre úgy, mint egy „ki nevet a végén” ügyességi pályára. Rendezzünk versenyt csöppségeinknek, ahol lehetünk bírók és versenyzők egyaránt. Csússzunk, másszunk, ugráljunk, hemperegjünk mi is gyermekeinkkel, és nézzük meg a hatást…

AMIRE MINDENKÉPPEN ÉRDEMES FIGYELNI LEGYEN SZÓ AKÁRMILYEN KINTI SZÓRAKOZÁSRÓL:

  • Kényelmes sportruházat
  • Kényelmes cipő
  • Némi folyadék és harapnivaló
  • Megfelelő napfényvédő, napolaj, naptej: ennek a fontosságát nem lehet elégszer elmondani. A legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkit óvjunk a káros napsugaraktól. Előzzük meg a bőrpírt és a leégést!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyok.blog.hu/api/trackback/id/tr4212508521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hereverő heverő 2017.09.27. 16:58:34

Most komolyan, ehez poszt kellett? Tudom, hogy nem vagyok egy agysebész, de az, hogy el lehet menni a gyerekkel biciklizni, fogócskázni, labdázni vagy játszóterezni - ez ekorra felfedezés, hogy meg kellett írni? Nekem ezek mind a természetes kategóriába tartoznak, bakker. Ráadásul így kezdődik a poszt szeptember 27-én:

"Végre itt a nyár, a jó idő, a sufniból előkerülnek a biciklik, rollerek, labdák, kismotorok, futócipők, tollas-, tenisz- és pingpongütők és már kezdődhet is a maratoni családi szabadtéri sportszezon. "

WTF?

petimegmondja 2017.09.28. 00:16:54

Komolyan úgy kezdődik egy szeptember 27-én élesített poszt, hogy "Végre itt a nyár"???
süti beállítások módosítása