Játékok, amelyekkel imádni fogja a gyerek a kémiát

2016. december 16. - Kontent

Saját parfümöt és fürdősót „gyártani”, vagy színes jeget előállítani sokkal izgalmasabb, mint leülni megtanulni az iskolai tanagyagot, a nagyon látványos kísérletekkel pedig ez utóbbi is menni fog. Hármat teszteltünk a Science4You 8 éven felülieknek ajánlott sorozatából.

3_jatek.jpg

 

Kissé halvány emlékeim szerint a kémiaórákon a kísérletezés volt a legjobb. A képletek nagy részét már akkor se tudnám visszamondani, ha vallatnának, bizonyos kísérletekre viszont a mai napig tisztán emlékszem, pl. amikor elszabadult egy higanycsepp, a tanár pedig James Bond hidegvérével vett elő egy papírszázast a zsebéből, és szedte fel vele a földről a veszélyes anyagot. Ilyenkor még az amúgy elég kezelhetetlen osztály is néma csendben izgult.

Talán a kísérletezés volt az, ami miatt kifejezetten szerettem a kémiát és a fizikát, annak ellenére, hogy alapvetően a humán tárgyak érdekeltek, és a később a bölcsészkaron kötöttem ki. Tabletek és szuper online tananyagok ide vagy oda, valószínűleg a legtöbb mai gyerek is nagyon élvezi, ha gumikesztyűt húzhat és létrehozhat valamit. Még jobb, ha nem csak az iskolai környezetben történik ez meg, és az egész olyan, mint egy játék.

A Science4You-szettek egyik erőssége éppen az, hogy teljesen úgy néznek ki, mint egy játék – élénk színű eszközök és füzet, amelyben rengeteg érdekes és izgalmas információ található. A fizika és a kémia törvényeit, hétköznapi jelenségeit nem szárazon és unalmasan „tanítják” meg, hanem a parfüm-, gyertyakészítés és más izgalmas teendők oldaláról.

A Kémia Tudománya

21 kísérlethez szükséges eszköz található a csomagban, plusz egy füzet, ami a jelenségekhez kapcsolódó okokat és alapfogalmakat is elmagyarázza. A kémcsövek, pipetták és a védőszemüveg egy igazi laboratórium hatását kelti, ha ráadunk a gyerekre egy fehér köpenyt, tényleg minden adott lesz ahhoz, hogy igazi tudósnak érezze magát. Az anyagok PH-ja, az ozmózis, a diffúzió, a felületi feszültség a kísérletek elvégzése után sokkal egyszerűbb és érthetőbb lesz. Egyetlen vegyi anyag kap felnőtt felügyeletet, a szódabikarbóna, így a szülő is be lesz vonva a laborban zajló munkálatokba. Ami nem csak élvezetesebbé teszi a feladatokat, hiszen az a kísérlet például, ahol az ecet és a szódabikarbóna találkozásából képződő gáz emeli meg a lufit, el tud fajulni, ha nem állunk készenlétben.

kemia_tud_1.jpg

A Parfümkészítés Tudománya

A füzetben szuper érdekes tudnivalók találhatók a parfümökről (a nagy része nekem is új volt), és itt nemcsak kísérletezés folyik, hanem a feladatoknak eredménye is van. Saját „parfüm”, amit a kis parfümőr magával vihet egy szórófejes üvegben, vagy színes fürdőkristály, ami saját készítésű ajándéknak is beválik. A teafilterből készült parfüm először kicsit vad ötletnek tűnt, de a végeredmény kellemes csalódás volt, a gyerekek pedig imádják, hogy változtathatják az illatokat és az intenzitást. Az pedig külön szuper, hogy a nagy kotyvasztás után nem kell kitakarítani az egész konyhát.

1.png

A Gyertya Tudománya

A kémia és a fizika is előkerül a gyertyaöntős játékban, és mivel itt forró paraffinnal kell dolgozni, végig felnőtt felügyelet szükséges. Az útmutatóban egyértelműen jelölik, hogy melyek azok a részek, amiket mindenképp egy felnőttnek kell elvégeznie. Zsírkrétából és lufival is lehet gyertyákat készíteni, különféle szín- és illatanyagokkal lehet változatosabbá tenni a végeredményt, igazi kreatív tevékenység, amit a szülők is élvezni fognak. Készüljünk fel, hogy a téli szünet a gyertyaöntésről fog szólni, ha ez a játék a fa alá kerül.

gyertya_tud_2.jpg

A posztot a CTW Toys támogatta.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyok.blog.hu/api/trackback/id/tr1412047643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása