A napfény áldás, de csak mértékkel

2017. április 07. - Kontent

Végre ismét hosszabb időt tölthetünk gyermekünkkel a friss levegőn. A homokozóba való felszerelés és a focilabda mellé jó ötlet egy vékony plédet is bepakolni a szabadba tervezett programjainkhoz.  Használatával igazi piknik hangulatot tudunk varázsolni egy szimpla délutáni sétából is. Szívesen szívjuk magunkba ismét a tavaszi virágok illatát, fürdőzünk meg a napsugarak melegében. Érdemes már ilyenkor védeni bőrünket - különös tekintettel a gyermekek bőrére - a kipirosodástól, leégéstől.  A nap sugarai, amennyire jólesőek, hasznosak és gyógyítóak, annyira károsak is tudnak lenni. A túlzott napfényre korosztályonként eltérő módon tud reagálni a bőrünk.

2_6.jpg

Általánosságban elmondható, hogy a kisbabák (0-12 hó) bőre van kitéve a legnagyobb kockázatnak. Szervezetük még nem termel elég melanint, ami képes lenne megvédeni a sejtek DNS-ét a káros sugárzástól, csökkentve ezzel a bőrrák kialakulásának esélyét. A legkisebbeket mindenképpen védeni kell a közvetlen napsugaraktól, a bőrüket csak szórt napfény érheti. Öltöztessük őket sűrűn szövött, de laza ruhába és kapjanak kis sapkát is. Ajánlott árnyékban, a kocsi napernyője alatt altatni a kicsit, az átszűrődő napfényből így csak pont annyi éri majd, ami még nem káros számára. 6 hónap alatti gyermek esetében kerüljük a fényvédő termékek használatát, ha mégis szükséges, akkor válasszunk bioterméket, amely nem kémiai, hanem mechanikai védelmet ad, azaz olyan ásványi részecskéket tartalmaz, amelyek a bőrön visszaverik a napfényt.

Kisgyermekek esetében ne feledjük, hogy a fehér, érzékeny bőrű gyermekek sokkal könnyebben leégnek és nehezebben barnulnak, mint sötétebb bőrű társaik. Ne kockáztassunk! Bőrünk képes megjegyezni már az első leégéseket is, amik később komoly befolyással lehetnek egy esetleges bőrbetegség kialakulására. Inkább legyünk óvatosabbak, ha kicsikről van szó.

Téves az a felfogás, miszerint a gyerekek mini felnőttek! Ez nem igaz, nem ugyanúgy működnek, mint mi, csak éppen „pár számmal kisebb kiadásban”. Védekező funkcióik még nem olyan fejlettek, mint felnőtt társaiké, némileg más szabályok érvényesek rájuk, legyen szó akár öltözködésről, táplálkozásról, pihenésről vagy a bőrápolásról/bőrvédelemről. A hogyant illetően törekedjünk a fokozatosságra: ha egyre intenzívebb napsütésnek tettük ki az első pár alkalommal, jobban fogja bírni az erősebb napot. Érdemes lenge, világos, sűrűn szövött kis inget, pólót, nadrágot, széles karimájú vékony kalapot adni rá és a kint lévő csupasz kis testrészeket bekenni valamelyik bőrgyógyászatilag is tesztelt, mindenmentes, antiallergén, kifejezetten gyerekeknek fejlesztett napvédő krémmel, olajjal. Érdemes megkérni a bölcsődét, óvodát, iskolát is, hogy figyeljenek erre, hiszen a szünet végéig bizony gyakran tartózkodhatnak direkt napsütésben.

1_6.jpg

Általános gondolkodás, hogy ha választunk egy rendkívül magas faktorszámú napvédőt, az biztos védelem gyermekünk számára. Sajnos nem így van. A magas faktorszám is ártalmas lehet, hiszen használatát követően sokkal tovább engedjük gyermekünket a napon játszani, ami önmagában nem túl szerencsés, másrészt a faktorszám az UV-B sugárzás elleni védelmet jelöli, pedig az UV-A sugárzás sokkal mélyebben avatkozik be a bőrünk és a testünk működésébe: hatással van az immunrendszerre, gyorsítja a bőr öregedését illetve növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát. Sokkal hatásosabb védelmet jelent, ha 50-es vagy ennél magasabb faktorszámú termék helyett  inkább gyakran újrakenjük gyermekünket valamelyik alacsonyabb faktorszámú gondosan kiválasztott naptejjel.

Manapság a játszóterek nagy része már úgy van kialakítva, hogy megfelelő arányban legyenek az árnyékos és napos részek a területen, a játékok elosztása is kedvez mind a „napimádók”, mind a fehérebb bőrű gyerekek szórakozási igényeinek. Sajnos az óvodák és bölcsődék esetében már más a helyzet, habár mindenhol törekednek a napvédelemre, sok helyen az anyagi források hiányában ez a fejlesztés elmarad.

Ezért is példaértékű az a társadalmi felelősségvállalás, amit a dm Nap gyermekei elnevezésű kampánya kapcsán láthatunk. Maga a program 7 éve működik, közel 400 óvodát támogatnak napvédő termékekkel. Az idei kampány fődíja egy játszótér felújítása lesz. UV ellenőreikkel találkozhatunk majd a népszerű strandokon is, ahol játékos edukációval fogják felhívni a figyelmet a napvédelem fontosságára.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyok.blog.hu/api/trackback/id/tr1612403553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása