Anyukaként sportolni? Igen!

2017. július 12. - Kontent

Saját tapasztalat alapján elmondhatom, hogy fiatal anyukának lenni eddigi életem legjobb időszaka. Most nem csak arról beszélek, hogy van egy tündéri, pihe puha, bújós, eddig angyalbőrbe bújt mostanában viszont egyre huncutabb kis gézengúz körülöttünk, hanem inkább arról, hogy ilyen energikusnak, aktívnak, boldognak, kiegyensúlyozottnak nem tudom valaha is éreztem-e már magamat. Ha igen, biztos nem volt ilyen tartós az érzés.

1_8.jpg

Anyukaként mindent egy újabb kihívásnak, megoldandó feladatnak élek meg, és minél jobban látom a környezetemen is, hogy jó úton vagyunk, annál jobban elengedem magam és merek olyan dolgok irányába is fordulni, ami esetleg közvetlenül csak engem töltenek fel, de közvetetten az egész családra is pozitív hatással vannak. Lehet, hogy ez egy kicsit önzően hangzik így elsőre, de ha belegondolunk, ennek a fontossága nagyon is érezhető, hiszen ha kicsit magunkra is tudunk figyelmet fordítani, összeszedettebbek és boldogabbak vagyunk, aminek persze a környezetünk is örül, hiszen ezt sugározzuk kifelé is. Így már egyáltalán nem tűnik ez önző dolognak, sőt mindenki profitál belőle.

A sportolással töltött „én idő” tipikusan ilyen örömforrás tud lenni (kortól, nemtől, családi állapottól függetlenül). Ha már Te is eljátszottál a gondolattal, hogy belevágsz és újra fittnek, energikusnak, elégedettnek akarod látni magadat, de nem csak a régi fényképeken, hanem a tükörben is, viszont a hogyant illetően kétségeid támadnának, most adunk pár tippet, amik esetleg segítségedre lehetnek a célod elérésében.

Hogyan? Például így!

MOTIVÁLD MAGAD!

Tűzz ki magad elé egy célt és képileg jelenítsd is meg, hova akarsz eljutni. Olyan helyre tedd, ahol könnyen a „szemed ügyébe” tud kerülni, hogy bárhol bármikor - főleg ha épp valami kifogásra készülsz az aktuális edzés lemondását illetően - eszedbe juthasson, miért csinálod, mit szeretnél elérni, miért vágtál bele. Ez lehet egy régebbi fénykép önmagadról, vagy egy régi kedvenc ruhadarab, vagy éppen egy futóversenyre való nevezés, ahol saját magadat szeretnéd legyőzni függetlenül a valódi végső helyezéstől, esetleg egy példakép. Egyszóval bármi lehet motivátor, a lényeg hogy belülről jöjjön és elég erős kapaszkodónak érezd ahhoz, hogy megtartson az elkezdett úton, ha épp elgyengülnél. Saját magadnak segítesz ezzel.

2_9.jpg

EDZÉSTERV- FOKRÓL, FOKRA

Legyen szó bármilyen változásról, a fokozatosságra nagy hangsúlyt érdemes fektetni, főleg ha épp nem sokkal szülés után vagy. Egyénenként változó, de nagyjából a pici 2 hónapos korában lehet elkezdeni újra sportolni (császármetszés után 3 hónapot is érdemes várni), természetesen az orvosunkkal konzultálva. Kezdetben jók a nagyobb séták a babával, majd naponta 15-20 perc vagy heti 3 X 30 perc edzést is végezhetünk. Figyeljünk a testünk jelzéseire és ne erőltessük meg magunkat a kelleténél jobban. Ha már úgy érezzük, a 5 éves unokaöcsénk is lehagyna minket a futópályán, mehet az egyre intenzívebb sportolás, de itt is a főszabály, hogy ismerjük testünk korlátait és ne most próbáljuk meg faltörő kosként ledönteni ezeket. Fokozatos terhelésre törekedjünk. Ha kedvetek van a kicsivel együtt sportolni, de még bőven babakocsit használtok, ez sem akadály. A babakocsival való futás az utóbbi pár évben került be a köztudatba és azóta robbanásszerűen megnőtt azoknak a száma, akik a sportolás ezen fajtája mellett döntenek. Aktívan működő és egyre népesedő egyesület is alakult e mozgalom köré, a Fuss! Babakocsival Egyesület.  A mai kor babakocsival futó anyukája nagybetűs példakép; egy Anya, aki időt és energiát nem sajnál, hogy egészségesen és kiegyensúlyozottan élje meg a mindennapjait, és mindezt teszi úgy, hogy közben minőségi időt is tölt a gyermekével. Mert lássuk be, melyik lurkó nem rajong a sebességért, a természetért, a fák, virágok madarak látványáért, hangjáért, suhogásáért miközben anya egy karnyújtásnyira van? ;)

FIGYELJ A RÉSZLETEKRE!

Mindig bemelegítéssel kezdjünk, hogy elkerüljük a sérüléseket! Törekedjünk a gyakorlatok helyes végrehajtására a kívánt eredmény elérése és a sérülések elkerülése érdekében. A tudatos ki és belégzés - a helyes légzéstechnika is nagyon fontos. A gyakorlatok közben is lazítsunk, nyújtsunk kicsit, mielőtt áttérnénk egy másik izomcsoportra. Az edzést mindig alapos nyújtással zárjuk, e nélkül az izmok merevek lesznek. Szabadtéri sportolás esetén a napvédelemről semmiképp se feledkezzünk meg. Pláne, ha gyermekünkkel együtt tervezzük átmozgatni magunkat a friss levegőn!

3_7.jpg

EGYÉL-, IGYÁL RENDESEN!

A megfelelő folyadékbevitel (napi 2 liter víz+ edzés/ 1/2 liter) ilyenkor is nagyon fontos és a szoptatós vagy sportmelltartó viselése elengedhetetlen. Inkább többször kevesebbet együnk, ne nassoljunk felesleges szénhidrátokat. Napi 3 főétkezés legyen meg, plusz tízórai és uzsonna. Ételeink közt szerepeljen sok zöldség, gyümölcs (lehetőleg nyersen). Hiszed vagy sem, lehetsz akár fiatal vagy középkorú sportoló, nagy segítséget jelent, ha sporttevékenység mellett odafigyelsz a táplálék kiegészítők használatára is. Nem létfontosságú, de nagyon sok időt megspórolsz velük. Szükség esetén kérd ki egy táplálkozási szakember tanácsát!

KEDVCSINÁLÓ FUTÓVERSENY TIPP

 

Night Run, július 23., Budapesten

Aki már volt, az azért, aki még nem volt, az meg azért, hogy megbizonyosodjon róla ez tényleg nem csak marketing, hanem valóban a Night Run az egyik legizgalmasabb és legkülönlegesebb futóverseny, amit az utóbbi években Budapesten szerveztek. Langyos nyáresti szellő, Európa egyik legszebb városának fényei, a Duna illata, a DJ által diktált tempó lüktetése, a rajt eufóriája, futás a rakparton, majd keresztül a váron, végül a célba érés öröme. Kár lenne kihagyni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyok.blog.hu/api/trackback/id/tr1112606033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása