A netezést is tanulnia kell a gyereknek, akár a biciklizést

2017. augusztus 24. - Kontent

Pedofil zaklatók, cyberbullying, személyes tartalommal való visszaélés és még számos veszély leselkedik a gyerekre az interneten, főleg azokon a social media felületeken, ahol előszeretettel töltik az idejüket. De még mielőtt leláncolnád a laptopot és a világ legbonyolultabb billentyűzárát állítanád be az okostelefonodon, hogy semmiképp se férjen internethez a gyerek, inkább mutatunk néhány tanácsot és módszert, melyekkel biztonságosabb keretek közé szoríthatjuk virtuális tevékenységüket.

1068498_200x130.png_766x432

Légy képben! 

Érthető, ha felnőttként nem hoz lázba, hogy milyen új közösségi felület született, és hogy milyen új funkciói vannak a Messengernek, de ha tudni szeretnéd, hogy a kölyök milyen felületeken posztol, cseveg és van jelen akkor bizony érdemes tartani a virtuális tempót.  Vagyis képben lenni olyanokkal kapcsolatban, mint a Snapchat, az Instagram és a Facebook, hogy csak a legismertebb, és a fiatalok között legnépszerűbb felületeket említsük.

A Facebook, és az Instagram nagy valószínűséggel neked is ismerős, de a Snapchat viszonylag szürke zóna az idősebb generáció számára. Egyébként nem sokkal tér el a többitől, itt is képeket, videókat, szöveget lehet küldeni üzenetben azoknak, akiket felvettünk az ismerősök listájára. Küldhetjük a tartalmakat a lista összes szereplőinek, egy kiválasztott csoportnak, vagy akár csak egy személynek. A felület népszerűsége leginkább a filterek tárházában és abban rejlik, hogy nem hagy digitális nyomot. Minden üzenet csak 10 másodpercig látható, kivéve az úgynevezett sztorikat, amelyek 24 óráig elérhetők. Nem árt tudnod, hogy az Instagram és a Facebook feleszmélt, és a "sztori" funkció már egy ideje ezeken a felületeken is elérhető.

shutterstock_624195410.jpg

Mire figyeljünk, ha a gyerek használja a közösségi csatornákat?

Ha zöld utat adtunk neki, hogy a Snapchatre regisztráljon, az első lépéseket tegyük meg együtt, és mindenképp állítsuk be neki a Barátaim funkciót, amely kiszűri az idegenek által küldött üzeneteket, és megakadályozza, hogy olyanok is lássák a tartalmait, akiket nem ismer. Az Instagramon és a Faceookon is lehet  privátra állítani fiókokat, sőt, erősen ajánlott is.

A szükséges beállítások mellett az sem árt - főleg kisebb korban -  ha eleinte együtt internetezünk, valamint betartható és következetes szabályokat állítunk a használattal kapcsolatban. Anna, fiatal anyukaként ezt teszi:

“Léna még csak nyolcéves, ezért mindig együtt nézzük meg, hogy éppen ki jelölte be az Instagramon, anélkül nem is fogadhat el senkit követőjének, míg én nem adtam rá engedélyt. Mivel nagyon jó a kapcsolatunk, nem kell könyörögnöm, magától mutatja, ha valaki bejelölte, vagy ha valamit posztolni szeretne. Megbeszéljük azt is, milyen képeket tehet fel magáról - az egyébként privátra állított - Instagram fiókjára, és hogy milyen szöveges üzenetet küldhet el. ” - magyarázza Anna,  aki nem engedi, hogy Léna egyedül keressen videókat a neten, hiszen jól tudja, nagyon könnyen belefuthat felnőtt tartalomba.

Egyelőre nincs saját telefon, Emma meghatározott időszakra kapja meg az övét, hogy üzenhessen a barátainak, hogy játsszon rajta, vagy hogy képeket posztoljon az Instagramra. Emma ezzel a felállással egyelőre elégedett,  és  Anna is úgy gondolja, hogy az arany középút a legjobb megoldás: 

“Nem vagyok a tiltás híve, az soha nem vezet semmi jóra, rendszerint csak annyit érünk el vele, hogy elkezd hazudozni a gyerek. Ezt pedig nagyon nem szeretném - magyarázza.

Kontrolláljunk!

Természetesen nem ülhetünk mindig a gyerek, mellett, ezt szerencsére megteszik helyettünk azok a remek alkalmazások, amelyekkel megszabhatjuk, hogy a gyerek mennyi időt tölthet a neten, és milyen tartalmak között böngészhet.  Az egyik ilyen, a Family Time Pareantal Control nevű applikáció, mely többek között azt is jelzi, ha a gyerek a szülő tudta nélkül jelentkezik be valamelyik közösségi felület fiókjába. Ha ennél is több kontrollt szeretnél, arra ott van egy másik alkalmazás, a Pumpic, amellyel akár a gyerek levelezésébe is bele lehet kukkantani. Hogy ez mennyire etikus, az egy külön cikk témája lehetne, mindenesetre mi inkább a bizalmi szülő-gyerek kapcsolatra szavazunk.

Mert bár a technikai lehetőségek nagy biztonságot adhatnak, hosszútávon, azért többre megyünk, ha kémkedés helyett  inkább őszinte beszélgetéseket folytatunk, és elérjük, hogy a gyerek megbízzon bennünk.

Beszélgessünk!

Ne számonkérően, de érdeklődjünk, miket lát a neten, milyen tartalmakat küldözgetnek egymásnak a barátaival, és válaszoljunk a felmerülő kérdéseire. Érdemes vele néha elbeszélgetni - természetesen gyereknyelven - a social media buktatóiról, a veszélyes netes viselkedésről, és közben biztosítsuk afelől, hogy bármi történik, nekünk elmondhatja.

shutterstock_643282564.jpg

Egy-egy beszélgetés alkalmával mondjuk el neki hogy:

  • Ne küldjön olyan szöveget, vagy képet senkinek, amit nem szeretne, ha az egész iskola látná.   
  • Bármilyen szépen kérik, vagy épp zsarolják, ne küldjön magáról olyan fotót, amitől kényelmetlenül érzi magát, vagy amilyet amúgy nem szeretne. Nyugtassuk meg, hogyha valaki ilyet kér tőle, az semmiképpen nem az ő hibája, ezért nem is titkolnivaló, nyugodtan jelezze a felnőtteknek.
  • Magyarázzuk el neki, hogy bár a bizalom fontos, egyes képek, üzenetek átküldésével kiszolgáltathatjuk magunkat másoknak, ugyanis sajnos az emberek olykor összevesznek, szakítanak, ilyenkor pedig dühből néha olyan dolgokat tesznek, amelyekkel megbántanak másokat.        
  • Szocializáljuk arra, hogy ne csak a saját, hanem mások érdekeit is tartsa szem előtt, ezért ha olyan képet szeretne posztolni, melyen más is szerepel, kérje az összes szereplő jóváhagyását.
  • Az internet nem az ördögtől való találmány. Számos előnye van, igazából több is, mint amennyi veszéllyel kell számolnunk, utóbbiak pedig viszonylag könnyen kikerülhetők.

Feltéve, hogy a gyereket - ahogy azt tesszük, amikor kétkerekű biciklire ültetjük - megtanítjuk a biztonságos használatára. Ha ez megtörténik, minden valószínűség szerint megtanulja kiszűrni a veszélyes tartalmakat, személyeket, és feltehetően ő sem fog másokat virtuálisan bántani. A bizalom pedig azért fontos, hogy amennyiben mégis problémába ütközik, hozzánk forduljon, ne maradjon egyedül.

Ha ön jogellenes, vagy kiskorúakra káros online tartalommal találkozik, olvassa el ezt a témáról szóló cikket és használja a cikk végén található NMHH Hotline bejelentő felületet!

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyok.blog.hu/api/trackback/id/tr3712733216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Duplaxiii 2017.08.24. 14:32:29

Mondjuk első lépés az lenne, hogy a szülő következetesen ne engedje bizonyos kor alatt a gyerekét tévézni, internetezni. És utána is egy darabig csak irányítva engedje meg.
Igaz, a mai fullnáci irány, hogy pár évesen már csak mobil, tablet, internet, facebook egy gyereknek, pontosan jó ahhoz, hogy egy-két évtized múlva a világon csak megfelelően idomított, gondolkodás és kritikanélküli zombik legyenek, akik precízen dolgoznak, aztán fogyasztanak, vásárolnak, a neten kapják reklámok és más módon a központi utasításokat és adott időben a megfelelő helyre teszik az x-et a választásoknál.
Hitler, Sztálin és más népirtók a fasorban sem voltak a mai marketingesekhez képest.
.
Értem a poszt lényegét, de ugye ezek az instrukciók egy tizenéves korosztálynak kellenek. És ez a netbuzuzlás ma a 4-5 éveseknél elkezdődik! Mi van a közte lévő jó 10 évvel? Akkor nem kell nevelni, tanítani és főleg bizonyos dolgokban korlátozni a gyerekünket?
Ha normálisan neveled őket, a felmerülő pontok feleslegesek ám...
süti beállítások módosítása