Karácsony rohanás nélkül

2016. december 19. - Kontent

Karácsony- család, ünnep, öröm, jókedv, pihenés, finom falatok, ajándékozás. Általában ezek a szavak jutnak először eszünkbe, mikor azt halljuk Karácsony.

1.jpg

Elképzeljük, ahogy Szenteste szeretteink körében, a szépen feldíszített fa mellett, a nagyi tojáslikőrjét iszogatva békésen beszélgetünk, énekelgetünk, finomat vacsorázunk és társasjátékozunk. Ha nem vagyunk eléggé résen ezt az idilli belső képet sajnos könnyen és gyorsan agyon tudja nyomni az év végi munkahelyi határidők teljesítése körüli kényszer, az ilyenkor megjelenő áruházi és karácsonyi vásárokban tapasztalt megőrült tömegek látványa, az ajándékozás fogalmának átértékelődése, ami során ez inkább egy konkrét elvárás lett, mintsem egy belülről fakadó kedves gesztus a másik felé. A ránk váró év végi nagytakarítás és az ünnepi menü összeállítása, ahol évről évre igyekszünk bizonyítani magas szintű főzőtudományunkat szintén málhaként tud a vállunkra nehezedni. Nem is csoda, ha az idilli kép ellenére, végül 24-e este fizikailag és lelkileg kimerülten rogyunk össze otthon egy náthaűző teával abban reménykedve, hogy jövőre jobb lesz ez is.

Habár nem én vagyok a Mikulás, azért hoztam néhány ötletet, hogyan is tudjuk némileg visszaszorítani az ünnepek körüli teljes tébolyt és kicsit valóban meg- és átélni az adott pillanatot.

2.jpg

Ne ülj fel a Karácsony expresszre már szeptember elsején! Ez egy szép és meghitt ünnep, aminek semmi köze a pénzhez. Hangolódj, ha jól esik, már hónapokkal előtte, vagy akár egész évben is a szeretet ünnepére, de ne hagyd, hogy berángassanak abba a ", minél többet, minél nagyobbat és minél okosabbat" feliratú mókuskerékbe, amiből kicentrifugálva szállsz ki december végén.  Ha mégis benne érzed magad, állj meg egy percre és gondolod végig az előtted álló feladatokat. Nézz szembe a fizikai (és anyagi) lehetőségeiddel és ha kell, tervezd újra az év végét.

Szinte az egész év egy nagy rohanás, ne hagyd, hogy a vége is elsodorjon. Ha idén már legalább háromszor eszméltél fel arra, hogy milyen gyorsan telik az idő, biztos lehetsz benne, hogy nem megélted az adott időszakot, hanem csak túlélted. Ajándékozz szeretetet, figyelmet és törődést Magadnak is! Engedj meg egy kis kényeztetést, lazíts egy jó könyvvel, nézz meg egy jó színházi darabot, vagy menj el egy koncertre. Hívd el valamelyik családtagot, barátot is az eseményre, legyen az együtt töltött idő az idei ajándék egymásnak.

Ha ez mégsem működne a maga egyszerűségében, olyan szép gesztus a családtagok és a barátok felé is valami egészen egyszerű, mégis saját kézzel készített apróság, ami egyúttal téged is lelassít és ellazít. Lepd meg szeretteidet egy önálló mini zenei alakítással Szenteste. Mondjuk tanulj meg évközben furulyán eljátszani 1-2 dalt, igazán nem ördöngös dolog, nagyon szép és emlékezetes pillanata lehet az ünnepnek és közben te is jól szórakozol.

3.jpg

A törődést és a figyelmet szimbolizálják ezek az ajándékok, amikből lássuk be nem igazán bővelkedünk az év többi napján. Vond be a család többi tagját is a takarításba és a finom falatok elkészítésébe. Legyen ez is egy "társasjáték" a többiekkel. Sokkal szórakoztatóbb, ha körítésként kitalálsz 1-1 mesét az adott tevékenységekhez (pl. hamupipőkéset játszani a kicsikkel, a rendrakás végén mindenkiből királyfi és királykisasszony válik), mintsem kötelező elvégzendő feladatként robot módjára megcsinálni mindent egymagad.

Légy jelen, vigyél bele annyi jókedvet és humort a következő pár napba, amennyit csak tudsz és amennyit hiányoltál az elmúlt egy évből... Boldog Ünnepeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyok.blog.hu/api/trackback/id/tr7412051569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása