Fogas kérdés – fogápolás kiskorban

2017. szeptember 28. - Kontent

Nekem határozott elképzeléseim voltak a gyermekem fogzásával kapcsolatban, igyekeztem sokat olvasni róla , és úgy éreztem, hogy elég tájékozott is vagyok. Például a borostyánláncról is azt gondoltam, szükségtelen hókuszpókusz - hát hogyan is hatna az a gyöngysor a fogsorra? Egészen addig gondoltam így, amíg a sok sírós éjszaka után feladtam elveimet és kipróbáltam. Mint ahogy kipróbáltam az összes krémet, rágókát, masszázst és ráolvasást. Nem tudom, hatott-e bármi, mindenesetre Dr. Idő kinövesztette az összes tejfogat, és így megoldódott a probléma.

shutterstock_85525411.jpg

Egészségtudatos anyukaként már a pár hónapos gyerekem szilikon sörtés fogkefével játszott, és amint elkezdtek nőni a tejfogak, minden este körbeforgattam azt a szájában. Neki jó vicc volt, nekem megnyugvás, hogy megszokja: esténként a fogakkal törődni kell. Ez így is maradt, szép lassan bevezettem a fogkrémet és a fogkefét. A legnehezebbnek az bizonyult, hogy megtanulja az alapos és hosszan tartó fogmosást a megfelelő, körkörös mozdulatokkal. A kisebbiknél még most is nagyon oda kell figyelni, és bár ügyesedik, azért kell némi utósikálás. Homokórával is próbálkoztunk, de a legaranyosabb és átmenetileg

a leghatékonyabb módszernek a versenyt tartom: az győz, aki legtovább mossa a fogát. Persze hamar rájöttek, hogy ez igazából átverés, és elapadt a lelkesedés, mert azért lássuk be, a gyerekeknek nem a kedvenc időtöltésük a fogmosás.

A fogváltás már sokkal könnyebb, mert jó esetben várják a gyerekek, imádják ahogy mozog a foguk és aztán kiesik. Büszkék a foghíjas mosolyukra, szülőként pedig újra nekiállhatok edukálni őket a fogápolás fontosságáról, ami most már élesben megy. A fogváltás ideje 5-7 éves korra tehető, de elhúzódhat, nálunk nagyon későn kezdődött - már 8 éves elmúlt a fiam mire kiestek az első fogak.

Milyen fogápolási eszközöket és szereket érdemes használni?

Fogkrémek, szájvizek

Olyan szuperszínes csomagolású, ízesített gyermek- (0-6 év között) és junior fogkrémeket kaphatunk már, amik tényleg tényleg finomak, és megfelelő fluor tartalmuk is van.

Amire vigyázni kell: a gyerekeknek érdemes olyat választani, aminek nincs cinktartalma, mert bár jótékony hatása van a fogínygyulladás és a szájszag megelőzésében, túl lehet adagolni. Azt is érdemes tudni, hogy a több fluor nem eredményez jobb fogkrémet, sőt, ártalmas is lehet: maximális tartalma 1500 ppt. A gyerekeknek inkább 500 ppt.

A szájvizek esetében szintén az epres viszi a prímet a gyerekeknél a mentolos helyett. Különösen az esti fogmosás után érdemes bevezetni az öblögetés rituáléját.

Fogkefék

Pici feje és finom puha (extra soft) sörtéje legyen a gyerekek fogkeféjének. Fontos, hogy a kicsik ügyesen meg tudják fogni, ezért érdemes olyan fogkefét választani, aminek a „fogantyúja” szélesebb a felnőtt változathoz képest. Fogszabályzóhoz sepciális, ritkább sörtéjűt kell majd választani, minták, színek és mesehősök tekintetében hagyjuk a választást az érintettre!

Az elektromos fogkefét én csak 5-6 éves kortól ajánlanám (már szeretnének), mert azért az hamar elszabadulhat a pici kezekben, nehezebb is, bumfordibb is.

Fogselyem és társai

A tejfogak hézagosabbak, a maradandó fogaknál viszont már nem úszhatjuk meg a fogselymezést vagy ezek alternatíváit. A klasszikus helyett keretes fogselyem is kapható, ami egy picit könnyebben használható szerkezet.

Fogszabályzónál speciális, a végén cipőfűzővég-rögzítőpöcökhöz hasonlító befűzőset szoktak ajánlani, aminek szuper alternatívája a profi fogköztisztító kefe.

Bár én évente egyszer elviszem őket kontrollra a saját fogorvosomhoz, ettől függetlenül nagyon megnyugtató és jó dolognak tartom, hogy óvodában és iskolában is járnak rendszeres ellenőrzésre. Ráadásul az egészséggel kapcsolatos tematikus napokon is szerepet kapnak a fogápolással kapcsolatos kérdések.

Én otthon igyekeztem képeskönyvekből, saját mesékből szelíd és ijesztgetős módszerrel is tanítani őket, mégis azt tapasztaltam, hogy az oviban tartott, kifejezetten fogápolással foglalkozó napon értette meg a lányom, hogyan kell mozgatni a szájban a fogkefét.

Ezen felül arra is kitértek, hogy milyen ételek, hogyan hatnak a fogaikra, az iskolai foglalkozásokon pedig szó volt arról is, hogy milyen fogkefét érdemes választani.

A mostani dilemmám például az, hogy milyen elektromos fogkefét vegyünk, mert a gyerekek szeretnének, én pedig úgy értesültem, alaposabban tisztít, mint a hagyományos eszköz.

Azt hiszem, szülőként ennél többet nem nagyon tehetek gyermekeim fogaiért, hiszen azt, hogy nekimenjen egy tűzcsapnak és kitörjön az első foga, nem fogom tudni megakadályozni. Persze remélem, hogy ilyesmi nem fordul majd elő!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kolyok.blog.hu/api/trackback/id/tr7012886030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.09.28. 11:15:21

A fognemmosó majom

Állatkertünk kicsi majma
Tegnap este fognemmosott!
Arra utalt, talán maj’ ma!,
S bámult rá a szomszéd kos ott.

Kis kos koszos fogát mosta,
S közben fagyit nyalt a majom.
Itt a reggel, s bizony most a
Kismajom bőg: „Nagy a bajom!

Oly nagy, mint a hegyi orom
Fölé emelt katedrális!
Földön fekszik tejfogsorom,
S számból ömlik rá a nyál is!”

Tanulság, kis orángután:
Kókuszdió, koviubi,
Mangó-shake és banán után
Mossál fogat, subidubi!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2011/10/fognemmoso-majom.html
süti beállítások módosítása